Ați auzit vreodată de termenii „să treci peste....” sau „afaceri neterminate”?
Acești termeni au devenit parte a lexicului cultural, dar puțini știu că rădăcinile lor provin din terapia gestalt.
Terapia gestalt este o abordare a psihoterapiei centrată pe client, care îi ajută pe clienți să se concentreze asupra prezentului și să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în viața lor chiar acum, mai degrabă decât ceea ce ar putea percepe că se întâmplă pe baza experienței trecute.
În loc să vorbească pur și simplu despre situații din trecut, clienții sunt încurajați să le experimenteze, poate prin reconstituire.
Prin procesul gestalt, clienții învață să devină mai conștienți de modul în care propriile modele de gândire și comportamente negative blochează adevărata conștientizare de sine și îi fac nefericiți.
Terapia gestalt a fost dezvoltată de Fritz Perls, cu ajutorul soției sale de atunci, Laura Perls, și introdusă în anii 1940 ca o alternativă la psihanaliza mai tradițională . Atât Fritz, cât și Laura au fost pregătiți în psihanaliza și psihologie gestalt.
Împreună cu alții, cum ar fi Paul Goodman, au lucrat împreună pentru a dezvolta un stil de terapie care a fost de natură umanistă. Cu alte cuvinte, abordarea sa centrat pe persoană și pe unicitatea experienței sale.
Există un accent pe percepție în această terapie, urmărind în mod specific creșterea conștientizării unei persoane despre sine în acest moment, iar prin această conștientizare, creșterea personală devine posibilă.
Oamenii care urmează acest tip de terapie încearcă de obicei să se protejeze de amenințările percepute și nu fac nimic pentru a-și actualiza adevăratul potențial uman.
CONCEPTE CHEIE ALE TERAPIEI GESTALT
Terapia Gestalt funcționează prin interconectarea conceptelor cheie.
Acestea oferă o perspectivă asupra proceselor implicate în sesiunile de terapie dintre terapeut și client(i).
Conștientizarea centrată pe persoană - Concentrarea asupra prezentului și imaginarea lui desprins de viitor și trecut este considerată esențială. Procesul urmărește experiența unui individ într-un mod care nu implică căutarea inconștientului, ci rămânerea cu ceea ce este prezent și conștientizarea.
Respect - Clienții, indiferent dacă sunt individ, grup sau familie, sunt tratați cu respect profund de către mine ca terapeut. Oferirea unui echilibru între sprijin și provocare este cheia pentru a-i ajuta pe cei care participă să se simtă confortabil în deschiderea și recunoașterea zonelor de rezistență.
Accent pe experiență - Abordarea gestalt se concentrează pe experiență în ceea ce privește emoțiile, percepțiile, comportamentele, senzațiile corpului, ideile și amintirile unei persoane. O terapie încurajează clientul să „experimenteze” în toate aceste moduri, viu în aici și acum.
Experiment creativ și descoperire - Există o serie de metodologii experimentale pe care le utilizez pentru a testa experiența clientului. Acestea implică tehnici extrem de creative și flexibile pentru a-i ajuta să se deschidă și să recunoască sentimentele ascunse.
Responsabilitate socială - Abordarea gestalt recunoaște că oamenii au o responsabilitate socială pentru sine și pentru ceilalți. Cere respect pentru toți oamenii și recunoaște că fiecare este diferit. În cele din urmă, încurajează indivizii să adopte o abordare egalitară a vieții sociale.
Relația – Relaționarea este considerată centrală pentru experiența umană, iar terapia gestaltică consideră indivizii ca un „întreg” atunci când au o relație bună cu ei înșiși și cu ceilalți din jurul lor. Relația interpersonală dintre individ și terapeut dezvoltată și cultivată în ședințe este un proces cheie de ghidare a terapiei.
UTILIZĂRI
Principiile terapiei gestalt pot rezona și pot sprijini indivizii care lucrează prin diverse preocupări.
Unele dintre utilizările sale includ:
- Anxietate
- Depresie
- Probleme de stimă de sine
- Preocupări relaționale
- Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
- Tulburări legate de consumul de substanțe
- Probleme legate de jocurile de noroc
- Conștientizarea de sine și responsabilitatea personală
- Dezvoltarea și evaluarea perspectivei
- Cultivarea atenției și rămânerea în prezent
TEHNICI DE TERAPIE GESTALT
Terapia gestalt este practicată sub formă de exerciții și experimente.
Poate fi administrată în setări individuale sau de grup.
În general, exercițiile sunt practici oarecum consacrate în terapia gestaltică menite să trezească acțiune, emoție sau scopuri de la persoana în terapie.
Terapeutul și persoana în terapie pot examina apoi rezultatul exercițiului pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a ajuta persoana să înțeleagă „aici și acum” experienței.
Spre deosebire de exerciții, experimentele apar pe parcursul dezvoltării procesului terapeutic și a relației terapeutice. Ele sunt o componentă de bază a terapiei gestalt și permit persoanei în terapie să înțeleagă diferite aspecte ale unui conflict, experiență sau problemă de sănătate mintală.
Tehnnica scaunului gol
Tehnica scaunului gol este un exercițiu de terapie gestalt prin excelență care plasează persoana în terapie vizavi de un scaun gol. El este rugat să-și imagineze că cineva (cum ar fi un șef, soț sau rudă), ei sau o parte din ei înșiși stă pe scaun.
Terapeutul încurajează dialogul între scaunul gol și persoana aflată în terapie pentru a implica gândurile, emoțiile și comportamentele persoanei. Uneori rolurile sunt inversate, iar persoana în terapie își asumă persoana metaforică sau o parte a unei persoane aflate pe scaun. Tehnica scaunului gol poate fi deosebit de utilă pentru a-i ajuta pe oameni să devină conștienți de întreaga situație și de părțile uitate sau dezactivate din propriul sine.
Un alt exercițiu comun în terapia gestalt este exercițiul de exagerare.
În timpul acestui exercițiu, persoana aflată în terapie este rugată să repete și să exagereze o anumită mișcare sau expresie, cum ar fi încruntarea sau săritul unui picior, pentru a face persoana mai conștientă de emoțiile atașate comportamentului.
Tehnica scaunului gol și exercițiul de exagerare sunt două dintre multele tehnici de terapie gestalt folosite pentru a ajuta oamenii în terapie să-și crească gradul de conștientizare a experiențelor imediate. Prin exerciții și experimente spontane, terapia gestalt permite, de asemenea, oamenilor să se reconecteze cu părți din ei înșiși pe care le pot minimiza, ignora sau nega.
Cuvinte și limbaj
Atenția la limbaj și ton este importantă în terapia gestalt.
Pe măsură ce clienții învață să accepte responsabilitatea, ei învață să folosească un limbaj care reflectă un sentiment de proprietate personală, mai degrabă decât să se concentreze asupra celorlalți.
De exemplu, în loc să spună: „Dacă nu ar face asta, nu m-aș supăra atât de mult!” un client ar putea fi încurajat să spună: „Mă simt supărat când face asta pentru că mă face să mă simt nesemnificativ și nu-mi place asta”. Utilizarea afirmațiilor „eu” este importantă în terapia gestaltică.
Joc de rol
Un alt exemplu de joc de rol ar putea fi ceea ce se numește „cel mai tare și cel mai slab”.
În acest sens, se recunoaște că un client are diferite părți ale sinelui.
La fel ca scaunul gol, clientul vorbește atât ca fiind cel mai tare, care este partea mai exigentă a personalității sale, cât și ca cel mai slab, care este partea mai supusă și mai ascultătoare a personalității lor.
Cheia este să devină conștient de conflictele interioare, astfel încât persoana să poată învăța mai bine cum să integreze aceste părți ale sinelui într-un întreg mai complet.
Limbajul trupului
În timpul unei ședințe, voi observa limbajul corporal și mișcarea clientului, cum ar fi bătutul cu piciorul, strângerea mâinilor sau realizarea unei anumite expresii faciale. Este posibil să menționez această observație despre acest lucru și să întreb ce se întâmplă cu persoana respectivă în acel moment.
Încorporând limbajul, ca terapeutul gestalt, pot chiar cere clientului să dea o voce piciorului, mâinilor sau expresiei faciale și să vorbească din acel loc.
Localizarea emoției
În timpul unei ședințe, este obișnuit ca oamenii să vorbească despre emoție. A vorbi despre emoție este diferit de a trăi o emoție. Pe măsură ce un client vorbește despre emoție, îl pot întreba unde simte acea emoție în corpul său.
Exemple de modul în care o persoană ar putea descrie modul în care experimentează emoția în corpul său includ „o durere în stomac” sau „o durere în piept”. A fi capabil să aducă experiența emoțională la conștientizare în corp îl ajută pe client să rămână prezent și să-și proceseze emoțiile mai eficient.
Arte creative
Activități suplimentare, cum ar fi pictura, sculptura și desenul, pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta oamenii să devină conștienți, să rămână prezenți și să învețe cum să proceseze momentul. În general, se remarcă în acest stil că orice tehnică care poate fi oferită clientului, în afară de tradiționala ședere nemișcată și vorbită, poate fi de ajutor pentru a le permite să devină mai conștienți de ei înșiși, de experiențele lor și de procesul de vindecare.
Beneficiile terapiei gestalt
Terapia gestalt te ajută să înțelegi mai bine modul în care nevoile tale emoționale și fizice sunt conectate.
Vei învăța că a fi conștient de sinele tău intern este cheia pentru a înțelege de ce reacționezi și te comporți în anumite moduri. Această călătorie de auto-descoperire face ca abordarea să fie benefică pentru tine deoarece vei ști cum să procedezi când vine vorba de emoțiile tale și îți este dificil să procesezi de ce simți și acționezi așa cum o faci în acel moment.
De asemenea, poate oferi sprijin și un spațiu sigur pentru persoanele care trec prin momente de dificultate personală.
Terapia gestalt poate fi un catalizator al schimbării. Învățând cum să explorezi și să procesezi experiențele tale și să rămâi la pământ în prezent, poți rezolva preocupări precum anxietatea, depresia și stima de sine scăzută, precum și îmbunătățirea relațiilor.
Dacă crezi că tu sau cineva drag ție poate beneficia de terapia gestalt, întâi te rog să te informezi AICI complet asupra condițiilor, abia apoi să suni pentru programare la tel. 0725161169.