La cel mai simplu nivel, parenting-ul sau consilierea parentală, denumită și terapie parentală, este o terapie care te ajută să te descurci cu copilul tău”.

Această formă de terapie nu este doar pe termen scurt, ci poate îi include și pe cei dragi, pe tine și partenerul tău, pe tine și copilul tău sau doar pe tine.

Consiliere parentală CraiovaFiecare plan de tratament este specific situației. Nu contează dacă conflictul se află între tine și copilul tău sau dacă are legătură cu traume familiale sau cu probleme de dezvoltare, fizice sau mintale legate de copil; sesiunile de consiliere vă pot oferi sprijinul și resursele de care aveți nevoie pentru a fi cel mai bun părinte.

Părinții noi și părinții care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală pot beneficia de sprijinul unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Un terapeut sau un consilier parental poate ajuta părinții în situații dificile sau probleme de comportament.

Din momentul în care se anunță o sarcină sau o adopție, majoritatea părinților primesc multe sugestii despre cum să-și crească copilul. Medicii pediatrii oferă noilor părinți informații despre sănătatea și siguranța sugarilor. Sursele mass-media oferă sfaturi ample și adesea contradictorii despre educația parentală. Membrii familiei pot avea opinii diferite cu privire la ceea ce este mai bine pentru un copil.

Noii părinți se pot simți copleșiți de informațiile și sfaturile parentale. Este posibil să nu fie siguri ce este mai bine pentru copilul lor. Experții în psihologia și dezvoltarea copilului sunt, în general, de acord că nicio metodă de creștere a copilului nu este „cea mai bună”. Părinții ar putea dori să încerce diferite stiluri parentale pentru a vedea ce funcționează pentru familia lor.

Cercetările susțin în general sfaturile date de pediatrii și de alți profesioniști din domeniul sănătății.

De exemplu, ei încurajează părinții să pună copiii să doarmă pe spate pentru a reduce riscul de sindrom al morții subite a sugarului (SIDS). Alte sfaturi pot fi mai puțin valide. Părinții ar putea dori să vorbească cu un expert înainte de a urma sfaturile care îi fac să se simtă inconfortabil în vreun fel.

 

În timpul consilierii parentale, înveți instrumentele necesare pentru a funcționa optim în cadrul unității tale familiale. Mai precis, consilierul parental vă oferă îndrumarea și sprijinul de care aveți nevoie pentru a oferi copilului dumneavoastră o experiență stabilă și sănătoasă a copilăriei. Adevărul este că oamenii tind să presupună că educația parentală vine de la sine, în timp ce pentru cei mai mulți nu este chiar așa.

Părinții sunt în general responsabili pentru:

  • Păstrarea copiilor în siguranță
  • Ascultarea copiilor și petrecerea timpului cu ei
  • Oferirea afecțiunii, păstrarea ordinii și consecvenței
  • Stabilirea și aplicarea limitelor pentru copii
  • Monitorizarea prieteniilor pe care copiii le fac
  • Căutarea de ajutor pentru orice problemă medicală sau comportamentală

 

PROVOCARILE PARENTALE

Creșterea unui copil poate fi dificilă din mai multe motive.

Unele provocări comune cu care se confruntă părinții includ:

  • Oferirea de îngrijire consecventă
  • Asistență la nevoile unui sugar sau copil mic
  • Mentinerea relatiilor adulte
  • Dificultățile financiare
  • Senzație de grabă sau „lipsă de timp”
  • Programarea și planificarea zilelor copiilor
  • Lipsa de somn

Un părinte care rămâne acasă cu un copil sau copii se poate simți suprasolicitat. Poate fi invidios pe celălalt părinte pentru că pleacă de acasă și lucrează în afara casei. Acest lucru poate tensiona un parteneriat. A fi un părine care are grijă de copii este adesea solicitant din punct de vedere fizic. Părinții cu copii mici își pot petrece cea mai mare parte a zilei îndeplinind sarcini casnice.

Parenting-ul poate deveni mai dificil atunci când un copil prezintă semne de probleme de comportament. Poate deveni, de asemenea, mai complex dacă copilul are o dizabilitate fizică sau intelectuală. Poate fi greu de făcut față când un copil are nevoie de tratament medical extins sau de alte îngrijiri suplimentare. Părinților le poate fi dificil să acorde copiilor lor o atenție egală. Acest lucru poate determina unii părinți să se simtă vinovați și să aibă un nivel mai mare de stres.

Cercetările evidențiază câțiva factori ai educației parentale care pot crește problemele de comportament. Una dintre acestea este atunci când părinții nu sunt uniți. Acest lucru poate însemna că nu comunică bine. Poate trimite mesaje confuze copiilor. Este posibil ca acei copiii să nu fie siguri de ce așteaptă părinții lor de la ei. Ei pot reacționa la educația parentală inconsecventă cu un comportament greșit. Psihologii copiilor subliniază importanța cuplului de a fi o echipă de părinți coerentă.

 

CINE AR TREBUI SA URMEZE CONSILIEREA PARENTALA ȘI REZULTATELE AȘTEPTATE

Consilierea parentală este recomandată tuturor părinților.

Cu toate acestea, este mai mult o necesitate pentru cei care:

  • Întâmpină probleme maritale – Problemele în căsătorie, cum ar fi finanțele și infidelitatea, au un

impact mare asupra căsătoriei și copiilor. Studiile au arătat că infidelitatea conjugală poate duce la o stimă de sine scăzută și un sentiment de abandon la copii. Ei pot dezvolta, de asemenea, percepții distorsionate despre dragoste și căsătorie.

  • Suferă de o problemă de sănătate – Problemele de sănătate, inclusiv problemele de sănătate

mintală, pot împiedica părinții să fie cu familia lor, în special cu copiii lor, de câte ori doresc.

  • Sunt în curs de separare sau divorț – Separarea sau divorțul are la fel de impact pentru copii ca

și pentru părinți. În timp ce părinții trebuie să facă față independenților după ani de dependență, copiii trebuie să facă față instabilității relațiilor de familie pe măsură ce trec de la un părinte la altul. Unii părinți se pot deconecta de la viața copiilor lor, crescând și mai mult instabilitatea, deoarece uneori caută figura părintelui dispărut în alții. Divorțul sau separarea introduce, de asemenea, luptele și stresul care vin odată cu a fi părinte singur. Părinții singuri care sunt, de asemenea, cap de familie, se pot trezi că petrec mult mai puțin timp pentru ei înșiși și pentru copiii lor.

  • Experimentează abuz sau agresiune - Orice abuz aplicat părintelui poate crea tensiune, frică și

mai multă agresivitate în gospodărie. Copiii pot crește cu furie, indiferență și ură. Unii copii pot deveni ei înșiși agresori.

  • Se confruntă cu o pierdere - Pierderea a unui membru al familiei, cum ar fi un soț sau un copil,

un loc de muncă sau o căsătorie, poate deranja nu numai părintele, ci și copiii, deoarece primul poate să nu-și poată îndeplini în mod corespunzător responsabilitățile.

  • Se confruntă cu problemele copiilor – Copiii pot fi, de asemenea, o sursă de stres și probleme

pentru părinți, mai ales că comportamentele adolescenților se schimbă în timp. Într-unul dintre studiile recente, se arată că părinții sunt cei mai preocupați de abuzul de substanțe al adolescenților.

  • Abuzul de substanțe ilegale, cum ar fi drogurile și alcoolul - Abuzul de substanțe poate afecta

multe aspecte ale familiei, inclusiv stabilitatea financiară și relațiile maritale. De asemenea, crește riscul de boli mintale și abuz.

Consilierea parentală este o abordare în mai multe direcții și un proces în mai multe etape. Rezultatele nu pot fi așteptate imediat, deși unii răspund la programe în câteva zile sau săptămâni. Specialiștii, care pot fi psihologii instruiți în acest tip de consiliere, urmăresc îndeaproape progresul, astfel încât modificările de tratament să poată fi implementate cât mai curând posibil.

 

CELE PATRU STILURI PARENTALE

Mulți experți recunosc patru stiluri parentale:

  • Autoritar. Aceasta este considerată cea mai eficientă formă de parenting pentru majoritatea

copiilor. Părinții autoritari au așteptări și obiective mari pentru copiii lor. Acestea sunt temperate cu înțelegerea limitelor copiilor lor. Acești părinți sunt dispuși să comunice flexibil. Acest lucru poate facilita comunicarea părinte-copil.

  • Neglijent. Părenting-ul neglijent poate însemna o lipsă de timp petrecut cu copilul. Părinții neglijenți

ar putea să nu fie familiarizați cu profesorii și prietenii copiilor lor. S-ar putea să nu le pese de nevoile de bază ale copiilor lor. Acest tip de parenting este rar practicat intenționat. Este important să recunoașteți dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți aveți acest stil parental. Acest tip de parenting poate fi dăunător copiilor pe termen lung.

  • Permisiv. Părinții permisivi sunt iubitori și susținători. Părinții permisivi pot evita conflictul cu orice

preț. Rareori își impun propriile reguli. Făcând acest lucru poate fi dăunător pentru copii, deoarece aceștia se bucură de rutină și ajung să aibă impresia că lor nu li se aplică nicio regulă.

  • Strict. Strict nu este același lucru cu parentingul autoritar. Părinții autoritari sunt stricti și exigenți

cu copiii lor. Stilul lor parental nu este adesea flexibil. Ei se bazează în general pe pedeapsă pentru a-și menține autoritatea și pentru a impune respect. Rareori există loc pentru o comunicare deschisă între părinți și copii.

Fiecare stil reprezintă o mentalitate parentală diferită. A ști în ce stil parental te încadrezi te poate ajuta să abordezi conflictul într-un mod sănătos. De asemenea, puteți identifica ce fel de părinte dorești să fii. Recunoașterea stilului parental te poate ajuta, de asemenea, să comunici cu partenerul tău.

 

INFLUENȚA PARINȚILOR

Un părinte este adesea cea mai influentă persoană din viața unui copil. Chiar și după ce copilul crește, ei pot apela la părinți pentru îndrumare. Ei pot cere sfaturi cu privire la aspecte etice, precum și la preocupările tipice ale vieții de zi cu zi. Comportamentul și convingerile unui părinte le pot influența pe cele ale copiilor lor. Acesta este mai ales cazul în primii ani ai unui copil. Prejudecățile unui părinte sunt adesea învățate de către copil.

Copiii pot auzi părinții folosind un limbaj care implică un anumit grup de oameni este inferior altor grupuri. Părinții pot împărtăși convingeri stigmatizante despre ceilalți. Copiii pot adopta aceste atitudini ca parte a propriilor convingeri. Opiniile religioase și politice ale părinților devin adesea părerile copilului. Aceste opinii se pot schimba atunci când copilul este suficient de mare și pune la îndoială sistemele de credințe. Unii părinți încurajează cu tărie un copil să-și susțină propriile convingeri. Acest lucru poate cauza probleme dacă părinții își descurajează copilul să se gândească la idei noi. Acest lucru poate determina copiii să dezvolte o viziune limitată asupra lumii. Este mai puțin probabil ca ei să caute alte puncte de vedere la vârsta adultă.

Copiii învață și de la părinți atitudini de acceptare. Părinții pot crește copii care nu resping ideile și punctele de vedere ale altora. Acest lucru le poate permite copiilor să crească pentru a fi deschiși către oameni diferiți și experiențe noi.

 

LIMITĂRILE PARINȚILOR

Influența unui părinte poate fi limitată. Copiii pot învăța idei noi de la prieteni, de la mass-media și la școală. Trauma poate afecta, de asemenea, dezvoltarea sau comportamentul unui copil. Presiunea colegilor poate determina copilul să dezvolte un comportament problematic. Acest lucru se poate întâmpla indiferent de eforturile depuse de un părinte de a păstra copilul în siguranță. Mulți părinți aleg să folosească stilul sau metoda de creștere a propriilor părinți. Ei pot crede că ceea ce a funcționat pentru ei va funcționa pentru proprii lor copii. Dar fiecare copil și familie sunt diferiți. Este posibil ca o singură metodă de parenting să nu funcționeze pentru toți copiii.

Mulți părinți continuă să ofere sprijin și îndrumare copiilor lor adulți. Acesta poate fi în special cazul unui copil care se confruntă cu o problemă cronică sau temporară. Dar unii copii adulți sunt supărați de ceea ce ei văd ca o influență continuă a părinților. Acești copii adulți pot refuza asistența. Unii copii se pot angaja în comportamente riscante sau distructive. Părinții ar putea să nu-i poată contacta sau să nu reușească atunci când îi încurajează să caute ajutor. Această neputință este probabil să fie dificilă și supărătoare pentru părinți.

 

Psiholog Craiova Laura-Maria Cojocaru poate ajuta părinții să învețe să facă față acestui lucru. De asemenea, poate ajuta părinții să învețe cum să se adreseze copiilor lor.

Unii părinți se confruntă cu probleme în afara familiei sau în relațiile lor personale. Pot avea probleme cu finanțele sau cu sănătatea. Acești părinți pot găsi provocările legate de educația parentală mai stresante sau mai greu de făcut față. Acest lucru poate fi adevărat și dacă copilul este cel care se confruntă cu o problemă.

 

 

CUM FUNCȚIONEAZA TERAPIA PARENTALĂ?

Un consilier parental se întâlnește cu părintele la ora stabilită. Efectuează un interviu amănunțit pentru a identifica problema principală, pentru a obține o mai bună înțelegere a problemei și pentru a evalua comportamentul și starea actuală a părintelui.

De acolo, consilierul poate sugera o varietate de programe care includ:

  • Consiliere co-parenting
  • Consiliere de cuplu
  • Terapia de ajustare după un divorț
  • Managementul furiei
  • Reabilitarea și consilierea pentru abuzul de substanțe

În timpul unei sesiuni de consiliere parentală sunt stabilite obiective specifice pe care să le îndeplinești. Aceste obiective depind de situația ta specifică. Cu toate acestea, un obiectiv comun pentru mulți părinți este acela de a putea aborda și rezolva „problemele adulților” într-un mod sănătos, astfel încât copiii lor să nu fie afectați negativ de acestea. Rețineți că, pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a „aborda” eficient factorii de stres, anxietatea și situațiile dificile, trebuie mai întâi să recunoașteți că există într-adevăr o problemă. Este important să nu treceți peste această etapă. Adevărul este că a căuta consiliere necesită curaj. De asemenea, vă aduce cu un pas mai aproape de găsirea unei soluții realiste la problemele voastre.

În timpul sesiunii inițiale de consiliere, Psiholog Laura-Maria Cojocaru va petrece timp „cunoscându--te”. Apoi, te va întreba de ce ați decis să solicitați consiliere. Apoi, veți vorbi despre ceea ce ați dori să realizați prin consiliere, ajutându-vă în același timp să vă stabiliți obiective realiste, astfel încât să puteți obține rezultatul dorit.

La început, consilierul parental lucrează cu părinții sau părintele cu cea mai mare problemă. Pe măsură ce părinții răspund la intervenție, alți membri ai familiei, cum ar fi copiii, pot fi invitați să participe. În anumite cazuri, părinții sunt introduși în grupuri de sprijin, astfel încât aceștia să poată învăța și de la părinții care au experiențe similare ca și ei.

Sesiunile ulterioare vor contribui la atingerea obiectivelor tale, la îmbunătățirea comunicării și la consolidarea abilităților de rezolvare a conflictelor. Sesiunile pot include unul din părinți, ambii părinți sau pot include întreaga familie. Mai mult decât atât, Psiholog Laura-Maria Cojocaru poate dori să te vadă singur pentru unele ședințe și întreaga ta familie pentru unele ședințe. Veți efectua exerciții parentale și vă veți împărtăși experiențele în timpul sesiunilor.

Laura-Maria Cojocaru - Psiholog Craiova - ajută părinții să facă față nevoilor copiilor lor, îi învață cum să fie părinți eficient și lucrează pentru a ajuta familiile să aibă succes, să rămână împreună și în siguranță.

Dacă sunteți interesați să aflați ce poate face terapia parentală pentru voi, dacă doriți să obțineți acces la informații și instrumente pentru a crește conștientizarea de sine, să vă învățați copiii să își regleze emoțiile și să “fiți” prezenți pentru familie atunci când contează cel mai mult, întâi informați-vă AICI complet asupra condițiilor, abia apoi sunați pentru programare la tel. 0725161169.

Go to top