Având competențe în sistemele familiale, am învățat să observ indivizii prin prisma familiei, comunității și culturii lor.
 
Noi influențăm și suntem influențați de cei din jurul nostru.
Unii dintre noi aparțin uneia sau mai multor comunități care pot include o formă de închinare spirituală, exerciții, muncă, activități sociale și multe altele.
Cea mai puternică comunitate este familia și chiar și atunci când am scos pe cineva din viața noastră, acea persoană încă ne afectează.
 
Constelatii familiale in CraiovaAm studiat foarte mult despre Contelațiile Familiale, o metodă terapeutică care se bazează pe elemente ale terapiei sistemelor familiale și am învățat cum ne pot ajuta să creștem și să ne schimbăm.
Când consider că un client poartă o povară grea de probleme de familie, cuvinte nespuse, negativitate acumulată și dinamică nesănătoasă, îl voi invita să ia în considerare să facă una sau mai multe sesiuni de Contelație Familială.
 
O familie este un sistem și atunci când un membru al familiei este dezechilibrat, fiecare dintre ceilalți membri ai familiei se adaptează, în felul său, într-un efort de a menține supraviețuirea familiei ca unitate unită, sau vas spart, după caz. poate.
Scopul terapiei prin constelație familială, ca și în orice abordare care implică dialogul vizualizat sau jucat pe rol cu ​​personaje semnificative din viața noastră, este de a scoate la iveală problemele nerezolvate, lucrurile care nu au fost exprimate sau spuse și pe care încă le purtăm cu noi.
 
Ce este Contelațiia Familială?
Alfred Adler a fost primul care a folosit termenul „constelație familială” pentru a se referi la legăturile și sentimentul de apartenență care există în cadrul unui arbore genealogic , dar teoria constelației familiale a fost dezvoltată de un terapeut german pe nume Bert Hellinger. El a dezvoltat această formă de terapie combinând munca sa anterioară în terapii conexe cu propriile sale experiențe de viață.
Astăzi, mulți alți terapeuți folosesc metoda constelației familiale, fie ca practică unică, fie ca terapie alternativă, pentru a trata atât problemele familiale, cât și cele individuale.
 
Deși Bert Hellinger nu pretinde că a creat conceptul de constelații familiale, munca sa este piatra de temelie a terapiei cu constelații familiale așa cum este cunoscută astăzi. Hellinger provenea dintr-o familie germană care a trăit cel de-al doilea război mondial fără a-și sacrifica valorile morale.
În adolescență, trebuia să meargă la întâlnirile tineretului hitlerist, dar în schimb a petrecut adesea timp cu o organizație catolică pe care naziștii o considerau neloială cauzei lor. Gestapo l-a catalogat ca pe un dușman al poporului și a scăpat de hărțuirea lor doar când a fost recrutat în armată.
Curând după aceea, Hellinger a devenit preot catolic. Lucrând ca misionar cu poporul zulu din Africa de Sud, el a observat cum această cultură diferită a rezolvat problemele care aveau originea în familie. El a observat, de asemenea, că ceremoniile spirituale Zulu erau foarte asemănătoare cu ritualurile liturghiei catolice. Aceste influențe au figurat în dezvoltarea sa ulterioară a abordării constelațiilor familiale.
 
Constelația Familială este o formă de terapie scurtă cu orientare către rezoluție.
Acest lucru dezvăluie rapid și precis dinamica care leagă o persoană de sistemul său relațional într-un mod disfuncțional și care constrâng strategiile de coping și dezvoltarea personală, împiedicând astfel persoana să-și structureze viața într-un mod pozitiv.
Metodele de lucru în constelație încorporează tehnici, proceduri și experiențe din alte abordări psihoterapeutice, inclusiv hipnoterapia, terapia comportamentală, terapia gestalt și terapia sistemică.
Constelațiile familiale în grupuri, precum și sesiunile individuale, sunt aplicabile în clinici psihosomatice, consiliere, școli, în mediere, în consultanță organizațională și în dezvoltarea resurselor umane.
Ele ajută la clarificarea dinamicii contextului, la înțelegerea legăturilor familiale și la găsirea unei poziții de forță interioară și imagini interioare utile pentru client.
 
 
Ce se întâmplă într-o sesiune de Constelație Familială?
Într-o constelație, membrii sunt mai întâi aranjați în funcție de reprezentarea internă a clientului.
Cu alte cuvinte, un client poziționează membrii individuali ai familiei sale așa cum experimentează în prezent relațiile dintre membrii individuali și propria sa persoană.
El își numește și un înlocuitor și îl poziționează. Realitatea sa interioară, percepută, este astfel făcută vizibilă în exterior.
Persoanele care reprezintă funcțiile membrilor individuali ai familiei nu primesc informații detaliate despre cine reprezintă. Ei empatizează cu poziția lor și, din această perspectivă, descriu ceea ce percep momentan. Acest lucru poate duce deja la situații uluitoare când, de exemplu, „mătușa” face afirmații care corespund cu adevărat mătușii adevărate. Clientul observă inițial evenimentele din exterior.
 
Cum funcționează o Constelație Familială?
Atitudinea noastră față de viață și viziunea noastră asupra lumii este în mare măsură modelată de familia noastră. Aici învățăm primele reguli și norme.
Unele dintre aceste reguli și credințe au fost în vigoare de generații și ne pot influența sentimentele și acțiunile. O constelație familială oferă o nouă imagine a propriei familii și a sentimentelor noastre față de ceilalți membri.
 
Cei care reprezintă fiecare membru al familiei trec în poziția altei persoane, dar nu se angajează în jocuri de rol. În perspectiva care le este atribuită, ei pot percepe liber ce se întâmplă de fapt în interiorul lor și pot exprima acest lucru.
Acestea pot fi, de exemplu, afirmații despre cine stă în calea altor persoane, fiind perceput ca fiind prea aproape sau ca neapărător. Adesea, participanții la poziția care le este atribuită percep lucruri pe care nu le pot ști în realitate, de exemplu, că cineva lipsește sau că relația dintre tată și fiică este perturbată într-un fel.
Constelația familială poate ajuta astfel la clarificarea tiparelor din cadrul familiei și a implicațiilor pe care aceste tipare le au asupra propriei vieți sau a copiilor lor. Viziunea din exterior asupra experiențelor dureroase, a subiectelor tabu sau a convingerilor din cadrul familiei poate ajuta la recăpătarea echilibrului sau la realizarea de noi pași de dezvoltare.
 
 
Teoria și tehnica constelațiilor familiale
O sesiune de constelații familiale are loc de obicei într-un atelier format dintr-un grup de indivizi care nu sunt înrudiți.
Membrii grupului sunt în locul membrilor familiei persoanei sau cuplului care prezintă o dificultate sau îngrijorare. Persoana care caută soluționarea unei probleme, care este denumită solicitant, sau facilitatorul grupului îi alege pe acești reprezentanți și îi plasează pe poziții ca membri ai familiei individului, alegând, de asemenea, o persoană care să ia locul solicitantului pentru a finaliza. dinamica familiei.
 
Utilizarea altor indivizi pentru a reprezenta familia se crede că luminează dizarmonia din cadrul familiei, iar indivizii care stau în calitate de membri ai familiei se crede că sunt capabili să simtă și să experimenteze emoțiile persoanei al cărei rol și-au asumat. Hellinger, dezvoltatorul constelațiilor familiale, numește acest sentiment de conexiune, despre care se spune că este resimțit telepatic de membrii grupului, câmp morfogen.
Deși reprezentanții vorbesc foarte puțin, se spune că sentimentul de cunoaștere care se crede că rezultă din proces este evident tuturor celor care participă. Căutătorul urmărește din exterior pentru a obține o nouă perspectivă asupra situației.
Chiar și atunci când o problemă nu este rezolvată pe deplin prin procesul de constelație, persoana care a prezentat problema poate obține totuși o perspectivă asupra problemei pentru care caută ajutor.
Niciunul dintre membrii constelației nu-l cunoaște pe căutător sau nu este conștient de problemele subiacente aduse de căutător, dar adesea raportează o conștientizare a emoțiilor și sentimentelor specifice legate direct de situația individului.
 
Facilitatorul le poate cere membrilor să explice ceea ce simt, în special în relația lor cu ceilalți membri ai familiei. Acest lucru poate pune în lumină anumite emoții și aspecte relaționale care pot fi conectate în mod clar cu problema abordată.
Rezolvarea poate să nu fie imediat clară pentru persoana care a prezentat problema.
Facilitatorul din sesiune repoziționează membrii, cerându-le ocazional să-și spună sentimentele cu voce tare. Membrii pot fi mutați dintr-un loc în altul în constelație până când își găsesc o poziție sau sunt capabili să facă o declarație verbală care să exprime sentimentele de confort cu locul lor în constelație.
 
 
TIPURI DE CONSTELAȚII FAMILIALE
Deoarece o constelație de familie tradițională implică oameni care au roluri ca membri ai familiei clientului, aceasta se face adesea într-un cadru de grup.
Membrii grupului se pot transforma pe rând în calitate de client principal și se pot înlocui unul pentru membrii familiei celuilalt.
 
Setarea grupului
Terapeutul dirijează poziția, poziția și cuvintele membrilor familiei, deși uneori activitatea implică o vorbire minimă. Clientul poate interacționa direct cu rudele lor din constelație sau poate sta deoparte și urmărește interacțiunile care se desfășoară.
 
Setare individuală
Constelația familială se poate face și individual. Clientul ar putea folosi o tavă cu nisip sau altă tehnică de terapie expresivă creativă, folosind jucării sau figurine pentru a-și reprezenta diferiții membri ai familiei. În mod similar, ei ar putea folosi tehnici de terapie prin artă pentru a-și desena arborele genealogic și a indica diversele dinamici din cadrul familiei.
Constelațiile individuale de familie nu permit clientului să joace interacțiuni familiale cu alți oameni fizici, dar terapeutul și clientul pot lucra împreună pe o perioadă mai lungă de timp pentru a mapa relațiile și a observa modele. În plus, unii clienți s-ar putea să nu se simtă confortabil să se implice în cadrul grupului. Oricare dintre opțiuni poate fi benefică pentru a oferi o perspectivă asupra familiei clientului.
 
 
Probleme tratate cu constelațiile familiale
Terapia prin constelații familiale este considerată cea mai eficientă în abordarea preocupărilor care sunt de natură sistemică. Aceste preocupări pot include probleme legate de familia de origine, dificultăți în relația părinte-copil și provocări în relațiile intime.
Poate fi folosită ca metodă de terapie potențială pentru persoanele care:
  • Caută să abordeze modelele de relații negative sau dăunătoare
  • Doresc să fie într-o relație romantică
  • Încearcă să rezolve problemele familiale
  • Vor să depășească tulburările interioare
  • Au experimentat traume sau pierderi semnificative
  • Sunt în căutarea succesului personal și profesional
 
Beneficiile constelațiilor familiale
Clienții care folosesc constelația familială ar putea experimenta catarsis în urma acestei intervenții, deoarece le-a permis să treacă peste conflicte, traume și experiențe trecute dificile într-un mediu sigur.
Deoarece constelația familială atrage atenția clientului asupra tiparelor și dinamicilor pe care nu le-au luat în considerare anterior, probabil că vor dezvolta o perspectivă îmbunătățită asupra comportamentelor lor. Acest lucru poate duce la o comunicare mai sănătoasă și la relații mai împlinite.
Constelațiile familiale creează, de asemenea, un spațiu puternic pentru procesarea evenimentelor traumatice din trecutul clientului.
 
Dacă dorești să rezolvi experiențele familiale disfuncționale și să dezvolți o perspectivă asupra modului în care tiparele din cadrul familiei tale te-au modelat sau speri să faceți schimbări pozitive în relațiile tale în viitor, întâi te rog să te informezi AICI complet asupra condițiilor, abia apoi să suni pentru programare la tel. 0725161169.
Go to top