Istoria psihosexologiei este strans legata de istoria sexualitatii si isi are originile inca din cele mai stravechi timpuri:
- In antichitatea Greaca si Romana, unde gasim inregistrate multe perocupari legate de anatomia si fiziologia organelor sexuale (exp.: primul tratat european despre arta si seductie este cel al poetului roman Ovidiu: “Ars Amatoria”).
- In China Evului Mediu aparea un prim tratat de sexologie numit “Su-Nui-Jing”
- In Tunisia a aparut un manual al dragostei, echivalentul arab al Kamasutrei.
- In Italia gasim locul nasterii primelor studii stiintifice legate de organele sexuale umane, primele studii anatomice asupra organelor sexuale interne si o prima descriere stiintifica a actului sexual si graviditatii fiind facut de Leonardo da Vinci.
- In 1642 apare primul manual de cazuistica a disfunctiilor sexuale, “Viata doamnelor galante”, scris de abatele de Brantonne.
- Tot in 1642 medicul italian Sinibaldus scria un manual cuprinzator despre anatomie si stimularea erotica.
- In anul 1822 Francis Place incepea prima campanie pentru contraceptie
- In acelasi an, Forberg publica in limba latina un manual de erotica clasica care constituia o culegere de texte grecesti si romane antice referitoare la o gama mare de comportamente sexuale.
- Perioada 1896 - 1963 este considerata epoca de pionierat in psihosexologie, interval de timp in care a fost fondata prima organizatie pentru drepturile homosexualilor,
- In 1902 in Germania a luat fiinta Societatea pentru lupta impotriva bolilor venerice.
- Psihiatrul elevtian Auguste Forel a abordat subiecte revolutionare pentru timpul sau, ca de exemplu casatoria cuplurilor homosexuale.
- Psihanalistul Sigmund Freud descria dezvoltarea sexualitatii umane si perversiunile, teoria sa fiind bazata pe doctrinele psihanalitice.
- In 1907 Iwan Bloch spunea ca sexologia trebuie sa devina o disciplina stiintifica de sine statatoare.
- In 1908 apare prima Revista de sexologie.
Anul 1938, cand a fost fondat Institutul de cercetare a sexualitatii la Universitatea Indiana din SUA, marcheaza inceputul cercetarilor moderne in psihosexologie.
Un moment important al psihosexologiei il constituie publicarea, in anul 1966, a studiului “Raspunsul sexual uman” a lui Masters si Johnson, care introduceau cu aceasta ocazie conceptul de raspuns sexual uman in patru faze: excitatie, platou, orgasm si rezolutie.
In anul 1974 are loc prima intalnire a psihosexologilor organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, intalnire urmata de publicarea unui raport in ceea ce priveste educatia si tratamentul in sexualitatea umana si pregatirea profesionistilor. Au urmat conferinte internationale de sexologie si au fost constituite asociatii de psihosexologie in toata lumea.
In 1977, la Congresul International de Sexologie din Spania a fost adoptata “declaratia drepturilor sexuale.”
De asemenea au fost constituite Asociatia Internationala de Sexologie, Federatia Europeana de Sexologie, Federatia Asiatica de Sexologie si Consiliul American de Sexologie.
In 2007 a fost organizata cea de-a 79-a editie a Congresului International de Sexologie.
In traditia iudaica Cantarea Cantarilor a lui Solomon reprezinta o alegorie a dragostei lui Dumnezeu pentru "copiii lui Israel" si arata ca sub chipul mirelui se afla divinitatea, iar mireasa reprezinta comunitatea ebraica. In cadrul tradiției crestine, cartea exprima unirea lui Iisus Hristos cu Biserica. Pe de alta parte, Cantarea Cantarilor, cunoscuta si sub denumirea Cantarea lui Solomon, interpretata literal, este un poem de dragoste intre Solomon si Sulamita, fiind cantate iubirea fizica dintre cei doi, frumusețea creației divine si bucuria de a trai.