Ce este un vampir emoțional?
De-a lungul vieții întâlnim multe persoane alături de care ne angajăm în diverse relații în funcție de contextul respectiv. Unele dintre aceste relații sunt pozitive, ne creeaza emoții plăcute, o stare de relaxare, liniște, bucurie, siguranță, comfort psihic și emoțional. Însă, în anumite relații ajungem să ne simțim hărtuiți sufletește, nesiguri, obosiți, deprimați, chiar neputincioși. O persoană care declanșează în noi astfel de senzații este un vampir emoțional. Ce face un vampir emoțional? Nu ne suge sângele, desigur, însă ne stoarce pur și simplu de energie. Puteți recunoaște astfel de persoane chiar în cei la care țineți foarte mult, părinții, prietenii, partenerul, sau puteți fi chiar voi astfel de persoane. Atâta timp cât deveniți conștienți de acest lucru, puteți face o schimbare!
Ce simți când ești în preajma unui vampir emoțional?
Legendele despre vampiri spun că: simți la început o atracție inexplicabilă față de acea persoană, apoi îți suge sângele până te lasă fără vlagă, ajunge să te omoare sau te poate transforma într-un vampir. Poate zâmbiți, însă asta se întâmplă și cu vampirii emoționali:
- Sunt atrăgători, au harul de a-ți intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu ușurință în ceea ce vrei tu să vezi la ei, par altfel decât ceilalți (chiar sunt altfel decât ceilalți, doar că nu într-un sens pozitiv!), uneori chiar afirmă că ei nu sunt ca ceilalți pentru că asta și vor să-ți inducă pentru a te atrage.
- Te storc în mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul american Brett Blumenthal îi numea “mâncători de viață”.
- Ajungând lipsit de energie, fără a fii conștient, poți deveni la rândul tău un vampir energetic în preajma persoanelor pozitive.
Simptome:
- O senzație neplăcută în plexul solar (la 5 cm deasupra buricului) care este legat de emoțiile noastre.
- Dureri de cap, senzația de disconfort sau iritare atunci când te afli în prezența lor.
- Oboseală inexplicabilă după un timp petrecut în preajma lor (chiar și după o convorbire telefonică sau online), somnolență.
- Scăderea încrederii în propria persoană.
- Apariția sentimentului că nu ești bun de nimic.
- Tendința de a repeta în minte ultima conversație cu “vampirul” încercând să vezi unde ai “greșit”.
- Scăderea apetitului alimentar, sexual și a bucuriei vieții.
- Creșterea apetitului pentru carbohidrați.
- Anxietate, deprimare.
Aceeași legendă despre vampiri spune că ei nu se pot vedea în oglindă. Într-un sens metaforic, nici vampirii emoționali (energetici) nu “se văd în oglindă”, în sensul că le este destul de greu să conștientizeze și mai ales să accepte că au nevoie de o schimbare.
Psihologul Albert J. Bernstein, profesor doctor specializat în consilierea și rezolvarea problemelor relaționale, autorul cărții “Vampirii energetici. Învață cum să trăiești cu semenii care te secătuiesc de energie”, pornește în cartea sa de la o distincție clară: în cazul în care oamenii tind să se înnebunească singuri, putem vorbi de o psihoza, în cazul în care ajung să înnebunească alți oameni avem de-a face cu tulburări de personalitate. Acesta afirmă că există 5 tipuri de vampiri emoționali ale caror caracteristici corespund anumitor tulburări de personalitate:
- Vampirii antisociali: sunt cei care urăsc plictiseala și ignoră regulile sociale, sunt cei dependenți de senzații tari și periculoase.
- Vampirii histrionici: sunt acele persoane care trăiesc pentru a primi atenție și aprobare din partea celorlalți. Acești vampiri emoționali și-au construit un rol melodramatic și anume, rolul de victimă. Ei spun că totul este împotriva lor, iar dacă le oferi soluții îți vor răspunde cu: “da, dar…”, pentru că ei nu vor rezolvare ci doar atenție. Sunt adesea persoane care vorbesc foarte mult nefiind interesate de sentimentele tale, întorcând abil discuția către situația lor indiferent ce afirmație ai face. Unii au tendința de a se apropia fizic atât de mult de tine atunci când îți vorbesc încât poți simți că-ți invadează spațiul personal.
- Vampirii narcisisti: sunt persoane ce se proiectează pe ele însele în centrul universului celorlalți, au o părere foarte bună despre ei și se cred superiori celorlalți, au tendința de a te pedepsi dacă nu faci lucrurile așa cum vor ei, nu pot simți empatie și au o capacitate limitată de a oferi dragoste necondiționată. De obicei au calități excelente pentru a deveni lideri, însă își vor urmări doar propriul interes.
- Vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv: “Acești vampiri sunt prea buni ca să fie buni cu adevărat”, spune Bernstein. Sunt persoanele ce manifestă o atentie excesivă și bolnăvicioasă față de detalii, sunt perfectioniști, perceptivi si puriști, simt nevoia obsesivă de a deține controlul asupra oamenilor și a situațiilor. Îi recunoaștem în partenerii geloși, teoreticienii conspirațiilor, etc.
- Vampirii paranoici: sunt persoanele care percep lumea ca fiind un “loc al conspirației”. “Te vei simți în siguranță în lumea lor sigură până când devii la rândul tău un suspect”, spune Albert J. Bernstein.
De ce se comportă așa un vampir emoțional?
- Comportamentul vampirilor emoționali este adesea determinat de un mediu familial disfuncțional, de o copilărie punctată de abuzuri psihice și/sau fizice. Sunt persoane cu o stimă de sine foarte scăzută. Uneori personalitatea lor poate fi influențată și de un dezechilibru chimic al organismului.
- Atitudinea distructivă a acestora, încercările frecvente de a-i discredita pe ceilalți și a le scoate în evidență greșelile, eșecurile, defectele nu sunt decât încercări ale acestora de a se simți mai bine cu privire la propria persoană, de a evita confruntarea cu propriile lor greșeli și defecte pe care nu le pot accepta ca firești în viața lor.
- Comportamentul vampirilor emoționali reprezintă o încercare iluzorie de a-și ascunde temerile, nesiguranța, propria anxietate, de a parea altceva decât sunt.
Cum ne protejăm de un vampir emoțional?
Cu siguranță, te poți proteja de aceste persoane, stabilind anumite granițe, nonverbale și verbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din camera/spațiul respectiv, închiderea telefonului, messengerului, etc. după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte. Înțelegem, acceptăm ceea ce sunt aceste persoane, oferim iubire pentru că este lucrul de care are cea mai mare nevoie un vampir emoțional, însă fără a ne lasa manipulați, fără a tolera comportamentul distructiv atât pentru noi cât și pentru ei.
Cu toții întâlnim uneori în viața noastră vampiri emoționali, însă, atunci când reușim să le oferim iubirea noastră de la o distanță sănătoasa, reușim să atragem și mai ales să lăsăm loc în viața noastră genului de persoane pe care ni le dorim și cu care ne simtim bine în mod real.