Dacă un străin le-ar cere celor dragi să te descrie, ce crezi că ar spune?
Poate ar spune că ești grijuliu, amuzant, inteligent sau chiar puțin încăpățânat uneori. Personalitatea ta face parte din ceea ce te definește ca persoană unică și este probabil una dintre cele mai interesante și unice părți despre tine.
În ciuda faptului că există miliarde de alți oameni în lume, nu există nimeni exact ca tine.
Deși nu este ușor pentru cercetători să înțeleagă pe deplin conceptul datorită naturii sale intangibile, au existat multe încercări de a înțelege anumite aspecte ale personalității și modul în care acesta influențează comportamentul uman.
Se crede că „personalitatea” cuiva este alcătuită dintr-o colecție de sentimente, gânduri, dorințe și acțiuni. Prin urmare, studiul personalității implică analizarea modului în care oamenii simt, ce gândesc, ce vor și modul în care acești factori le influențează în cele din urmă comportamentul. Un model popular pe care psihologii îl folosesc pentru a măsura trăsăturile de personalitate este cunoscut în mod colectiv drept „Cei 5”.
Printre aceste trăsături se numără deschiderea, conștiința, extroversia, amabilitatea și nevroticismul. HEXACO, un model mai nou, revizuit, include onestitatea-umilința ca o trăsătură suplimentară.
Oricât de simplu ar fi să clasificămtrăsăturile de personalitate, unele aspecte ale personalității pot fi mai nuanțate și nu pot fi puse într-o cutie. De exemplu, dacă cineva are o anumită trăsătură de personalitate, este posibil ca această trăsătură să se schimbe în timp? Au fost efectuate cercetări în încercarea de a răspunde la această întrebare fascinantă.
Personalitatea este fixă sau schimbătoare?
Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți aveți o trăsătură de personalitate nedorită, vă puteți întreba cât de probabil este să se întâmple o schimbare substanțială.
Trăsăturile de personalitate pot fi maleabile dacă sunt observate la vârsta potrivită și dacă cineva se angajează să se schimbe.
Prin urmare, deși este posibil ca trăsăturile de personalitate să poată fi schimbate, poate să nu fie ușor să le schimbi fără efort.
Consecvența și efortul susținut pe o chestiune de mai multe săptămâni pot fi necesare pentru ca cineva să-și schimbe cu succes comportamentul. În plus, cercetările sugerează că participarea la terapie poate ajuta pe cineva să-și schimbe aspectele personalității, în special dacă are un scor mai mare la trăsătura de nevroticism.
Unii cercetători cred, de asemenea, că tranzițiile vieții și noile roluri sociale pot afecta trăsăturile de personalitate, cum ar fi căsătoria sau schimbarea carierei.
S-a descoperit într-un studiu din 2017 publicat în Developmental Psychology că cele 5 trăsături de personalitate mari ale tinerilor căsătoriți par să se schimbe semnificativ în primul an și jumătate de căsătorie. Soțiile proaspăt căsătorite au prezentat o scădere a deschiderii, a simpatiei și a nevroticismului, în timp ce soții au manifestat niveluri mai scăzute de agreabilitate și extroversie și o conștiinciozitate crescută. În studiu, s-a considerat că satisfacția conjugală este un factor semnificativ asociat cu aceste schimbări notabile ale personalității.
Cum se schimbă personalitatea noastră pe măsură ce îmbătrânim?
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, personalitățile lor se pot schimba în conformitate cu experiențele lor de viață în continuă schimbare.
Ca un bărbat de 70 de ani, există o mare probabilitate ca tu să nu mai fii exact aceeași persoană care erai acum 50 de ani, dar de ce este așa?
Trăsăturile de personalitate pot părea fixe pe termen scurt, dar se pot schimba treptat pe măsură ce anii trec.
Brent Roberts, psiholog la Universitatea din Illinois, Statele Unite ale Americii, spune că această ajustare a personalității cuiva este subtilă și nu este ușor de detectat într-un interval de timp scurt de cinci până la 10 ani.
În schimb, devine din ce în ce mai pronunțată pe termen lung.
Psihologii se referă la această evoluție drept „principiul maturității” și observă că aceste schimbări de personalitate sunt de obicei în bine.
Unele schimbări pozitive suplimentare care pot fi observate odată cu vârsta sunt creșterea încrederii în sine, conștiinciozitatea și stabilitatea emoțională.
De asemenea, putem beneficia de aceste trăsături utile atunci când vine vorba de viața noastră profesională, relațiile și sănătatea noastră, deoarece ne pot îmbunătăți funcționalitatea în toate domeniile vieții.
Unii indivizi s-ar putea schimba mai puțin decât alții, dar, în general, principiul maturității se aplică tuturor.
Asta face schimbarea personalității și mai greu de recunoscut în noi înșine - modul în care personalitatea ta se compară cu cea a semenilor tăi nu se schimbă la fel de mult ca schimbarea noastră generală de personalitate, pentru că toți ceilalți se schimbă odată cu tine.
Există dovezi bune că autocontrolul mediu al unui tânăr de 30 de ani este mai mare decât al unui tânăr de 20 de ani. În același timp, oamenii care sunt relativ autocontrolați la 18 ani tind să fie relativ autocontrolați la 30 de ani.
Deci de ce ne schimbăm atât de mult? Dovezile sugerează că nu sunt evenimente dramatice ale vieții, cum ar fi căsătoria, nașterea unui copil sau pierderea unei persoane dragi.
Unii psihologi sugerează că aceste evenimente îți întăresc personalitatea pe măsură ce îți aduci caracteristicile cu tine în acea situație specială
În schimb, schimbarea așteptărilor pe care le avem asupra noastră – pe măsură ce ne adaptăm la universitate, forța de muncă, întemeierea unei familii – ne îmbracă încet, aproape ca o pereche de pantofi.
De-a lungul timpului, vi se cere, în multe contexte de-a lungul vieții, să faceți lucrurile puțin diferit.
Nu există un manual de utilizare despre cum să acționăm, dar există norme implicite foarte clare despre cum ar trebui să ne comportăm în aceste situații”. Așa că ne adaptăm.
În funcție de felul în care o privești, este o revelație care este fie tulburătoare, fie plină de speranță.
De-a lungul timpului, personalitatea se schimbă, progresiv și consecvent, mai degrabă ca plăcile tectonice care se mișcă în loc de un cutremur.
Aceasta deschide întrebarea: de-a lungul vieții, cât de mult ne dorim să devenim o persoană diferită?