Adolescenții, la fel ca și adulții, pot beneficia foarte mult de pe urma consilierii.
Terapia pentru adolescenți îi ajută pe aceștia facă față emoțiilor specifice.
De asemenea, poate ajuta la abordarea provocărilor cu care se confruntă, la gestionarea factorilor de stres din viață și la adaptarea la schimbările majore.
Sprijinul unui psiholog/psihoterapeut îi poate ajuta pe adolescenți să se înțeleagă mai bine, să se exprime, să ia decizii mai bune și să trăiască o viață echilibrată emoțional.
Adolescența este un moment crucial al tranziției de dezvoltare de la vârsta adultă.
Anii adolescenței sunt caracterizați de explorare, căutarea de noutăți, stabilirea de obiective, asumarea riscurilor, interacțiunea socială și dezvoltarea continuă a abilităților de raționament critic.
Datorită faptului că sunt încă în curs de dezvoltare, conduși de emoții, adolescenții sunt vulnerabili la emoții extreme, la controlul impulsurilor subdezvoltate și la experimentarea cu droguri și alcool.
Acest lucru face din anii adolescenței o perioadă unică de provocări și oportunități de creștere și dezvoltare pozitivă.
Psiholog Craiova – Laura-Maria Cojocaru înțelege provocările cu care se confruntă adolescenții de astăzi și vă poate ajuta adolescentul să navigheze în viața de zi cu zi, să treacă peste provocări și să facă față traumelor și experiențelor care schimbă viața.
Beneficiile terapiei pentru adolescenți
Nu este un secret pentru nimeni că anii adolescenței pot fi tumultuoși și volatili.
Adolescența marchează o perioadă de schimbări emoționale și fizice semnificative și poate fi o provocare pentru adolescenți să se adapteze și să facă față acestei tranziții.
De asemenea, cercetările arată că între 10-20% dintre adolescenți se confruntă cu o afecțiune de sănătate mintală. Deși multe dintre aceste afecțiuni încep în timpul adolescenței, luptele sunt adesea neobservate și netratate.
Adolescenții experimentează emoțiile mai intens decât adulții. Acest lucru poate duce la sentimente extreme de euforie, furie sau tristețe, în funcție de circumstanță.
Adolescenții sunt expuși riscului de anxietate și depresie. De fapt, depresia este cea mai frecventă problemă de sănătate emoțională cu care se confruntă adolescenții.
Peste 2 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au cel puțin un episod depresiv
major.
Iată câteva dintre provocările cheie cu care psihoterapia poate ajuta adolescenții:
- Anxietate
- Sexualitate
- Depresie
- Presiunea colegilor
- Anxietate socială
- Identitate sexuală
- Presiunea academică
- Viața de acasă se luptă
- Abilități de comunicare
- Stresul rețelelor sociale
- Bullying (în școală sau pe rețelele de socializare)
- Schimbări în viață (divorț, frecventarea unei noi școli sau mutarea într-un nou oraș)
Sprijin pentru afecțiuni de sănătate mintală
Mulți părinți bine intenționați își fac griji să spună sau să facă ceva greșit cu privire la sănătatea mintală a copilului lor. În plus, mulți adolescenți încep să fie mai retrași față de părinți - exact atunci când au cea mai mare nevoie de ei.
De multe ori, adolescenții simt o combinație de rușine, confuzie, furie și tristețe în legătură cu sănătatea lor mintală. Uneori, aceste emoții pot părea de-a dreptul copleșitoare. Sprijinul profesional îl încurajează pe adolescent să proceseze și să facă față.
Dacă adolescentul tău se confruntă cu o problemă precum depresia sau anxietatea, terapia poate oferi un sprijin neprețuit. Oferă un loc sigur pentru a înțelege starea lor și pentru a obține o perspectivă asupra declanșatorilor lor specifici. În plus, adolescentul va învăța abilități de adaptare adecvate pentru gestionarea simptomelor dureroase.
Suport pentru traume
Trauma se referă la orice eveniment real sau perceput care pune viața în pericol. Aceste evenimente includ adesea acte de abuz emoțional, fizic sau sexual. În unele cazuri, durerea și pierderea pot fi, de asemenea, traumatizante.
Trauma nerezolvată stă la baza numeroaselor probleme ale adolescenților, cum ar fi dificultățile de a forma prietenii și luptele academice. Este, de asemenea, asociat cu probleme complexe precum autovătămarea, consumul de substanțe, tulburările de alimentație, relațiile nesănătoase și violența domestică.
Terapia poate oferi un mediu de sprijin pentru recuperarea traumei. Putem exersa diferite tehnici, cum ar fi exerciții de relaxare, narațiuni de traume sau intervenții creative pentru a ajuta la această procesare.
Stima de sine crescută
Mulți adolescenți se luptă cu valoarea de sine și identitatea lor în timpul adolescenței.
Acesta este un moment în care vor să fie recunoscuți, acceptați și admirați de cei din grupul lor.
În plus, ei simt adesea o presiune imensă pentru a avea rezultate bune în școală, sport și alte activități extracurriculare.
- Probleme acasă cu părinții, frații sau alte rude
- Imaginea corpului
- Dificultăți cu ceilalți adolescenți
- Condiții de sănătate mintală
- Experiențe de bullying
- Probleme cronice de sănătate
Terapia îi ajută pe adolescenți să recunoască cauzele fundamentale care declanșează credințe negative. După ce au dobândit mai multă conștientizare, ei pot învăța și noi moduri de a gândi și de a se comporta. De-a lungul timpului, terapia îi poate învăța pe adolescenți cum să se accepte.
Granițe sănătoase
Granițele se referă la limitele emoționale și fizice pe care oamenii și le setează unii cu alții. Aceste limite reprezintă fundamentul unei relații sănătoase. În mod ideal, ambele părți le înțeleg și le respectă.
Dacă adolescentul tău nu are granițe, ar putea avea prea multă încredere în ceilalți. Acest tipar poate determina ca colegii lui să profite de el. În același timp, atunci când cineva are limite prea rigide, s-ar putea să nu aibă încredere în nimeni, ceea ce duce la sentimente de singurătate și izolare.
Terapia poate ajuta adolescenții să dezvolte un cadru adecvat pentru dezvoltarea granițelor prin:
- Explorarea definiției lor cu privire la o bună prietenie sau a unei relații intime.
- Discutarea cu ceilalți despre limitele pe care doresc să le implementeze.
- Crearea de linii directoare pentru a avea încredere în oameni și pentru a cere sprijin atunci când este necesar.
Munca asupra limitelor onorează stima de sine și valoarea de sine. Învățarea acestor abilități utile în anii adolescenței poate poziționa copilul pentru succesul continuu și fericirea în viitor.
Managementul stresului
Un studiu recent asupra adolescenților a arătat că aproape 45% dintre respondenți au declarat că se simt stresați „mai tot timpul”. Întrebați despre aceste cauze de stres, majoritatea adolescenților au enumerat relațiile și profesorii drept motive principale.
Din păcate, această tendință nu pare să încetinească. Adolescenții sunt mai ocupați ca niciodată, iar presiunea de a reuși poate fi debilitantă.
În plus, mulți adolescenți nu au învățat abilități de adaptare adecvate pentru a-și gestiona stresul, ceea ce poate duce la răspunsuri nesănătoase precum:
- Amânarea sarcinilor importante.
- Abuzul de droguri sau alcool.
- Retragerea de la cei dragi.
- Senzație de anxietate sau paranoia.
- Angajarea în tendințe perfecționiste.
- Comportamente auto-vătămatoare, cum ar fi tăierea sau arderea.
- Senzație de depresie sau sinucidere.
Terapia poate oferi adolescenților posibilitatea de a-și procesa dificultățile fără nicio judecată. Copilul tău poate învăța metode mai sănătoase și durabile pentru a înțelege și a face față stresului.
Ajută-ți adolescentul să funcționeze cel mai bine
Terapia îi ajută pe adolescenți să înțeleagă cauza principală a sentimentelor, gândurilor și comportamentelor lor și le oferă instrumentele pentru a face schimbări benefice pentru a-i ajuta să se simtă și să funcționeze mai bine.
Consilierea psihologică îi ajută pe adolescenți să rezolve problemele și le dă putere să folosească ceea ce învață pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă.
Participarea la sesiuni de consiliere poate ajuta la îmbunătățirea încrederii în sine a adolescentului, a dispoziției generale și a stimei de sine.
Prin terapie, adolescenții învață și își întăresc abilități vitale, cum ar fi reglarea emoțiilor, comunicarea eficientă, empatia, asertivitatea și conștientizarea de sine.
Consilierea nu este doar pentru adolescenții care se confruntă cu probleme de sănătate, toți adolescenții pot beneficia de terapie.
Terapia pentru adolescenți le permite tinerilor să se simtă înțeleși, validați și sprijiniți în acești ani grei. Ulterior, multor copii le place pur și simplu să știe că au un loc sigur pentru a-și împărtăși sentimentele.
Dacă bănuiești că copilul tău ar putea avea nevoie de sprijin, întreabă-l dacă vrea să vorbească cu un psihoterapeut. Reține că la început poate opune rezistență. Reținerea sau refuzul inițial este normal. Continuă să îți exprimi dragostea și să-i spui că ești alături de el necondiționat.
Sunt specializată în sprijinirea adolescenților care navighează în probleme legate de stima de sine, emoțiile sau relațiile lor.
Dacă ești îngrijorat de bunăstarea adolescentului tău, informează-te AICI complet asupra condițiilor, apoi sună pentru programare la tel. 0725161169.
Laura-Maria Cojocaru - Psiholog Craiova