Psihoterapia este o modalitate de tratament concepută pentru a ajuta la atenuarea suferinței sau simptomelor psihologice.

Psihoterapia are loc în contextul unei relații de încredere cu un profesionist din domeniul sănătății mintale. Este oferită într-o gamă largă de setări, de la spitale la cabinete private. De asemenea, se desfășoară într-un cadru de grup. Este conceput pentru a ajuta indivizii, cuplurile și familiile care prezintă probleme emoționale, relaționale, cognitive sau comportamentale.

Psihoterapiile de astăzi constau într-o pluralitate de teorii și abordări. Cu toate acestea, mulți terapeuți consideră că există ingrediente de bază în psihoterapie, cum ar fi: o relație de lucru pozitivă, accesarea și explorarea emoțiilor, modelele de gândire provocatoare și schimbarea comportamentului.

 

Psihoterapie psihanalitica CraiovaPsihoterapia psihanalitică este o formă de terapie a comunicării în profunzime care urmărește să aducă la suprafață gânduri și sentimente inconștiente sau adânc îngropate în mintea conștientă, astfel încât experiențele și emoțiile reprimate, adesea din copilărie, să poată fi scoase la suprafață și examinate. Lucrând împreună, terapeutul și clientul analizează modul în care aceste amintiri timpurii ascunse și înăbușite au afectat gândirea, comportamentul și relațiile clientului la vârsta adultă. Această terapie se bazează pe teoriile lui Sigmund Freud despre psihanaliza.

Ideile lui Freud au prins viață la Viena, Austria, la începutul secolului XX.

Freud și alți analiști cunoscuți, printre care Alfred Adler, Carl Jung și Otto Rank, s-au reunit ca un grup organizat, “Wednesday Psychological Society”, cunoscută mai târziu sub numele de „Societatea Psihanalitică din Viena”. Grupul în curs de dezvoltare se întâlnea seara la casa lui Freud pentru a discuta despre studii de caz sau prezentări științifice.

Potrivit lui Freud, putem face față conflictelor noastre atunci când ne aducem gândurile inconștiente în prim plan. Dacă conflictul îngropat nu este adus la conștiință, vom continua să suferim nevroză și ceartă interioară.

 

Cine poate beneficia de psihoterapie psihanalitică?

Psihoterapia psihanalitică poate fi un tratament eficient sau o componentă a unui tratament combinat pentru o gamă largă de dificultăți emoționale și psihologice. Psihoterapia psihanalitică poate fi utilă pentru persoanele care doresc să se cunoască mai bine sau speră să aibă mai mult succes în domenii ale vieții lor precum dragostea, munca, relațiile sau educația parentală.

De asemenea, îi poate ajuta pe cei care se luptă cu tristețe prelungită, anxietate, depresie, dificultăți sexuale, probleme interpersonale, simptome fizice fără o bază fizică și sentimente persistente de singurătate sau gol.

 

Când este utilizată

Psihoterapia psihanalitică “privește” în trecutul unui client pentru a-l informa mai bine despre prezent. Temele se repetă, de asemenea, în timpul terapiei, psihoterapeutul lucrând la evidențierea și conectarea acestor teme împreună cu experiențele trecute și comportamentele actuale.

Pacienții pot să nu fie conștienți de modelele lor de comportament, chiar dacă acestea pot fi evidente și autodistructive.

Cercetările apărute în “Clinical Psychology and Psychotherapy Journal” au arătat că tehnicile psihanalitice au fost eficiente în tratamentul tulburărilor de dispoziție. Într-un studiu de urmărire, participanții care au beneficat de psihoterapie psihanalitică au avut mai puține probleme interpersonale și ameliorări ale simptomelor depresive în comparație cu participanții care au primit alte terapii.

Un mic studiu a constatat că 77% dintre pacienți au raportat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor, problemelor interpersonale, calității vieții și bunăstării la finalizarea terapiei psihanalitice. După un an de urmărire, 80% au înregistrat îmbunătățiri.

Psihoterapia psihanalitică poate ajuta persoanele cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi:

  • Depresie
  • Lupte emoționale
  • Traumă emoțională
  • Sentimente de valoare de sine scăzută
  • Modele de comportament nevrotic
  • Modele de comportament autodistructive
  • Tulburări de personalitate
  • Probleme cu identitatea
  • Dificultăți în relație în curs de desfășurare
  • Sexualitate
 

Psihoterapia psihanalitică se concentrează pe probleme de bază ale vieții și personalității clientului. De asemenea, viața internă a clientului este explorată în scopul integrării, schimbării și creșterii.

Acest lucru se realizează prin procesul creativ de dialog interpretativ între terapeut și client în care fiecare contribuie la descoperirea modului în care pacientul gândește, simte și se comportă. Psihoterapia psihanalitică este practicată pe scară largă și a avut succes în tratarea unui număr mare de indivizi cu o gamă largă de afecțiuni. De asemenea, este căutată de persoanele care ar beneficia de un tratament psihanalitic, dar care nu își pot face angajamentul financiar sau de timp pentru psihanaliză.

 

La ce să te aștepți

Câteva tehnici foarte specifice sunt folosite în terapia psihanalitică:

  • Asocierea liberă folosește asocierea spontană a cuvintelor. Clientul spune orice îi vine în minte când terapeutul spune un cuvânt. Terapeutul caută și interpretează modele în răspunsurile clientului, astfel încât să poată explora sensul acestor modele împreună.
  • Analiza viselor descoperă sentimente reprimate care pot fi ascunse în simboluri care apar în visele clientului. Terapeutul îl ajută pe client să descopere semnificația acelor simboluri.
  • Analiza transferului explorează transferul sentimentelor și emoțiilor clientului de la o persoană la alta. De exemplu, sentimentele reprimate din copilărie ale clientului față de un părinte pot fi transferate unui partener într-o relație adultă mai târziu în viață sau terapeutului în timpul procesului psihanalitic.

 

Cum funcționează

Psihoterapia psihanalitică folosește tehnici analitice pentru a ajuta la eliberarea gândurilor, experiențelor și emoțiilor reprimate, dar este o versiune modificată, în general mai scurtă și mai puțin intensă a analizei freudiene timpurii.

Iată elementele cheie ale terapiei psihanalitice:

  • Relația terapeut-client este centrală în procesul de vindecare, la fel ca și teoriile originale ale atașamentului, care se concentrează pe calitatea legăturii dintre copil și părinte.
  • Transferul emoțiilor și nevoilor anterioare către oameni și evenimente din timpul prezent.
  • Rezistența este etapa terapiei în care clientul este copleșit de eliberarea de sentimente dureroase, reprimate și încearcă să evite să se ocupe de ele.

 

În cele din urmă, pe măsură ce clienții devin mai confortabili și mai puțin rezistenți la a-și confrunta problemele și sunt capabili să-și înțeleagă propriile motive și comportament, vindecarea poate începe.

Metoda tradițională de psihanaliză presupunea în mod normal aproximativ cinci ședințe pe săptămână.
Psihanaliza modernă necesită una sau două ședințe pe săptămână.
Angajarea în sesiuni frecvente și intense poate permite un tratament mai profund în general. În funcție de amploarea dificultăților pe care le poate avea un client, acest tip de terapie poate dura ani de zile.
 
În terapie, vom discuta despre ceea ce simți, gândești și crezi despre viața ta și despre modul în care experiențele tale timpurii au contribuit la aceste sentimente, gânduri și credințe.
Ne vom baza discuțiile pe unele dintre provocările specifice cu care te confrunți astăzi, chiar dacă permitem trecutului să arunce lumină asupra prezentului.
Fiecare dintre noi creează în mod obișnuit mecanisme de apărare specifice, adesea subtile sau modele de evitare pentru a face față sentimentelor sau gândurilor care par supărătoare. În terapie, putem explora în siguranță cum ar putea arăta în propria experiență a lumii.
O credință fundamentală în psihoterapia psihanalitică este că, prin exprimarea și procesarea gândurilor și sentimentelor care s-ar fi putut simți anterior dificil sau nesigur de exprimat, vei începe să te simți ușurat și vei fi mai capabil să reduci comportamentele care au fost stabilite ca mecanisme de apărare sau de coping.
Acestea sunt aceleași comportamente, sau înrudite, pe care le poți găsi că au fost deosebit de rezistente la schimbare cu alte moduri de terapie.
Vei explora și vei începe să înțelegi situația ta existentă, precum și sentimentele, gândurile, credințele, comportamentele și amintirile care sunt generate de această situație.
Unele dintre aceste gânduri, sentimente și comportamente s-ar putea să îți fi afectat negativ viața și să te facă să te simți „scăpat de sub control”, confuz, neajutorat, fără speranță, epuizat, anxios, trist, frustrat sau furios.

 

Beneficiile psihoterapiei psihanalitice

Ce face psihoterapia psihanalitică diferit de alte forme de tratament?

O revizuire a cercetării care compară abordările psihanalitice cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT) a identificat șapte caracteristici care deosebesc abordarea psihanalitică:

  • Se centrează pe emoții. Acolo unde CBT este centrat pe cogniție și comportamente, terapia psihanalitică explorează întreaga gamă de emoții pe care le experimentează un client.
  • Explorează evitarea. Oamenii evită adesea anumite sentimente, gânduri și situații pe care le consideră supărătoare. Înțelegerea a ceea ce un client evită poate ajuta atât psihoterapeutul, cât și clientul să înțeleagă de ce intervine o astfel de evitare.
  • Identifică teme recurente. Unii oameni pot fi conștienți de comportamentele lor autodistructive, dar nu pot să le oprească. Alții pot să nu fie conștienți de aceste modele și de modul în care acestea le influențează comportamentele.
  • Explorarează trecutul cu experiență. Alte terapii se concentrează adesea mai mult pe aici și acum, sau asupra modului în care gândurile și comportamentele actuale influențează modul în care funcționează o persoană. Abordarea psihanalitică îi ajută pe oameni să-și exploreze trecutul și să înțeleagă cum le afectează dificultățile psihologice prezente. Poate ajuta pacienții să renunțe la legăturile experienței trecute pentru a trăi mai deplin în prezent.
  • Explorează relațiile interpersonale. Prin procesul de terapie, oamenii sunt capabili să exploreze relațiile lor cu ceilalți, atât actuale, cât și trecute.
  • Subliniază relația terapeutică. Deoarece psihoterapia psihanalitică este atât de personală, relația dintre psihoterapeut și client oferă o oportunitate unică de a explora și reformula modelele relaționale care apar în relația de tratament.
  • Permite explorarea liberă. Acolo unde alte terapii sunt adesea foarte structurate și orientate spre obiective, psihoterapia psihanalitică permite clientului să exploreze liber. Clienții sunt liberi să vorbească despre frici, fantezii, dorințe și vise.

 

Dacă ești interesat să afli mai multe despre psihoterapia psihanalitică, întâi informează-te AICI complet asupra condițiilor, abia apoi sună pentru programare la tel. 0725161169

Laura-Maria Cojocaru - Psihoterapeut Craiova.

 
Go to top